Nu mai exista nici o indoiala in privinta existentei apei pe Marte, dupa dezvaluirile facute de NASA in septembrie anul trecut. Un motiv in plus pentru agentia spatiala americana de a-si reafirma ambitia de a trimite, incepand din 2030, o prima misiune pe planeta. Gratie concursului 3D Printed Habitat Challenge, NASA a selectt o solutie imaginata de Search si Clouds AO, doua firme de arhictectura din New York.

Ajutati de un grup de experti - in special astrofizicieni si geologi , ei au vizat simplitatea, bazandu-se pe prezenta masiva a ghetei pe Marte pentru a realiza un loc de viata intr-un mediu ostil.

Ice House este singurul dintre cele 165 de proiecte participante la concurs, care propune o solutie de implantare pe suprafata lui Marte, si nu in subsolul planetei. Sub invelisul sau dublu de gheata, capabil sa reziste radiatiilor solare, locatarii vor putea duce o viata naturala intr-un ritm aproape terestru.

Autorii au imaginat, astfel, o platforma autonoma de dezvoltare, unde roboti fabrica in 3D primele elemente ale structurii de locuit, o modalitate care ii scuteste pe astronauti sa transporte material brut. Igluul ar urma sa fie ridicat in emisfera de nord a planetei, unde accesul la gheata este mai simplu si unde temperaturile raman negative in toate cele 686 de zile ale anului martian.

Pentru a-si testa proiectul, castigatorii concursului au primit din partea NASA suma de 1,1 milioane de dolari.