„Economia rusa va afisa anul acesta un progres de numai 2%, cresterea potentiala se situeaza undeva in jurul valorii de 3%, chiar daca barilul de petrol costa aproximativ 100 de dolari”, explica Roubini, recurgand la date statistice. „In ultimul deceniu, economia Chinei a crescut cu 10% pe an, dar in 2012 a incetinit la 7,8% si exista riscul unei aterizari dure”, estimeaza profesorul Universitatii din New York. O evolutie similara in cazul Braziiei, Africii de Sud, Turciei si Poloniei.

Ce napasta a cazut pe capul pietelor in curs de dezvoltare? Roubini enumera 6 factori.

• In perioada 2010-2011 majoritatea tarilor in curs de dezvoltare s-au supraincalzit, iar unele si-au inasprit politica monetara in 2011, afectand, astfel, cresterea.

• Previziunile potrivit carora aceste piete sunt capabile sa se protejeze total de caderea economica din tarile dezvoltate nu au fost justificate.

• „Mare parte din tarile BRICS si o serie de alte piete in curs de dezvoltare au mers in directia unor variatii de capitalism de stat. Iar asta inseamna reforme incetinite, productivitate redusa din partea sectorului privat, a carui pondere in economie scade”, afirma Roubini. Si invers, sporeste rolul intreprinderilor si al bancilor de stat, se dezvolta protectionismul in comert, se introduc mecanisme de control al capitalului. In opinia lui Roubini, in conditiile actuale, acest lucru conduce la „deformarea activitatii economice si pune in pericol cresterea”.

• Dupa toate probabilitatile, s-a incheiat evolutia ascdenta a preturilor la materii prime, care a ajutat numerosi exportatori, inclusiv Rusia.

• Rezerva federala a SUA a dat de inteles ca ar putea decide stoparea masurilor de sustinere a economiei americane si, de asemenea, ca ar proceda la o majorare a dobanzii de politica monetara. Cu alte cuvinte, se apropie de sfarsit vremurile cand valuri de lichiditati se indreptau spre pietele in curs de dezvoltare in goana dupa investitii aducatoare de mari profituri.

• Toate marile piete in curs de dezvoltare afiseaza deficit bugetar, care se finanteaza prin meteode mult mai riscante.