"Acest scenariu inseamna ca vara deosebit de calda a anului 2013, din Australia, cand temperaturile au atins 50 de grade Celsius, iar incendiile faceau ravagii in munci in luna octombrie, vor deveni un fenomen normal pana in 2035", a apreciat Sophie Lewis, de la Universitatea din Canberra.

Lewis si colegii ei au ajuns la concluzia ca instituirea unui nou regim climatic, asemanator, prin caracteristicile sle, anului in curs, cu numeroase recorduri de caldura, este, practic, de inevitat, chiar si in cazul in care omenirea va stopa total emisiile de gaze cu efect de sera si va indeplini toate obligatiunile climatice. Respectarea  lor va intarzi catastrofa cu 10-15 ani, au apreciat oamenii de stiinta.

Autorii articolului au analizat nu atat schimbarile climatice si viteza lor, cat cand consecintele lor vor  deveni vizibile si cand actualele anomalii climatice si de vreme vor ajunge o "normalitate", adica atunci cand perioade toride sau cumplit de geroase se inregistreaza in peste 50% dintre cazuri pe parcursul a urmatorilor 20 de ani la nivel local sau global.

Pornind de la aceasta idee, a fost analizat modul in care vremea se va schimba in Australia si in lume in urmatoarele cateva decenii, folosind vara trecute ca punct de reper 'global" si vara cumplit de calduroasa din 2013, pentru Australia. Tinand cont de factori climatici "curati", dar si de diferite evenimente intamplatoare precum eruptia vulcanilor, oamenii de stiinta au demonstrat ca vara anului 2015 va fi o normalitate pentru aproape toate variantele de evolutie a timpului pana in 2040.

Un proces care se va impune treptat pe intregul glob: unele regiuni, precum Australia sau Arctica se vor numara printre primele victime, in timp ce alte zone vor deveni anormal de calduroase tot timpul anului spre sfarsitul mileniului. Pe ansamblu, daca emisiile de gaze cu efect de sera nu vor fi luate sub control pana in 2100, in peste 98% din toate colturile planetei se vor inregistra temperaturi cumplit de ridicate si in aproape 72%, daca aceste emisii vor fi reduse la maxim.