Pe prima poziţie se află în continuare Google Android, cu o cotă de 58,4%, pe poziţia a doua iOS de la Apple, care a ajuns la o cotă de 27%, potrivit datelor companiei Kantar. Microsoft Windows Phone ocupă 11,4% din piaţă. Demn de remarcat că, în urmă cu 12 luni acest sistem de operare abia dacă reuşea să ocupe 4,2% din piața europeană a sisteme de operare mobile. Creșterea în popularitate a dispozitivelor bazate pe acest sistem se observă în toată Europa.

Analiștii cred că cererea de gadget-uri bazate pe Windows Phone este în creștere datorită faptului că şi numărul de modele care rulează WP este mai mare, precum şi oferta mult mai variată. Nokia joacă cel mai activ rol în acest proces.

Dar ştirea bună pentru fanii Microsoft abia urmează. După cum a arătat Kantar, Windows Phone a devenit mai popular ca iOS, și nu oriunde, ci în Italia, una dintre principalele pieţe europene. În mod surpinzător, în Italia, cota Windows Phone este de 13,7%, în timp iOS nu depăşeşte 10,2%, potrivit aceleiași surse. Lider este Android.

Desigur, nimeni nu se îndoiește că Apple va reveni pe locul al doilea în Italia la finalul celui de-al patrulea trimestru, după ce se vor dezmorţi vânzările de iPhone 5s şi 5c.

Totuşi, merită remarcat faptul că WP creşte încet dar sigur. În acest ritm nu mai este mult timp până când sistemul de operare de la Microsoft va deveni un concurent serios programului iOS de la Apple iOS.