"În această iarnă, pornind de la o analiză logică, nu ne aşteptăm să avem două trei săptămâni consecutiv temperaturi de minus 15 grade care ar bulversa, din câte ştiu eu, sistemul energetic. Aceasta nu înseamnă că nu poţi avea două trei zile cu temperaturi de minus 20 de grade. Pot să afecteze şi acestea dar nu atât de grav cum a fost iarna lui 2012, cinci viscole într-o lună, în ianuarie, patru în februarie şi trei săptămâni de temperaturi de minus 15 grade. Prin urmare, informaţia pe care pot să o furnizez, în acest context, acum, este că din aceste prognoze rezultă că este greu probabil ca în această iarnă să avem asemenea interval", a spus Sandu.

Potrivit acestuia, o veste bună pentru sectorul de energie hidrologică este aceea că dacă precipitaţiile sunt mai mari decât normele în Vest şi apropiate în Sud înseamnă că sectorul nu va avea de suferit deşi a fost mare secetă în ultimul timp.

"Din păcate nu se utilizează informaţia meteorologică de către cei care fac parcuri eoliene sau panouri solare. Adică să ai posibilitatea să îţi faci prognoză pe 72 de ore, începând de astăzi următoarele 72 de ore pentru parcul eolian, să ştii cât vânt ai şi să nu foloseşti această informaţie iarăşi mi se pare destul de grav, dar eu nu pot să impun asemenea lucruri. Vă spun numai că se apelează la paleative, se angajează oameni care se pricep la meteorologie, se angajează firme din Portugalia, care nu sunt în stare să furnizeze informaţii corecte despre prognoze de vânt sau, în cazul radiaţiei solare, care ar foarte utile pentru funcţionarea sistemului energetic", a mai spus Ion Sandu, citat de agerpres.