'În ultima lună şi jumătate s-au înregistrat căderi importante de precipitaţii într-un timp foarte scurt, precum şi schimbări bruşte de temperatură de la o zi la alta. Astfel de semnale au apărut încă de acum 20 de ani, însă ele au devenit din ce în ce mai frecvente în ultimii 10 ani, cu o intensificare în ultima lună şi jumătate. Dacă temperaturile medii globale vor continua să crească, ne aşteptăm la o intensificare a acestor fenomene meteo de la an la an', a afirmat Ion Sandu, citat de Agerpres in pagina electronica.

Potrivit acestuia, prognozele pentru acest an arată că în lunile iulie şi august se vor înregistra precipitaţii scăzute, însă nu se poate vorbi neapărat de apariţia fenomenului de secetă în ţara noastră.

'Totul depinde de modul de distribuţie a precipitaţiilor în perioada următoare. Dacă vor fi câteva zile fără ploaie, de pildă zece, iar apoi va ploua, nu ne vom confrunta cu secetă. Dacă, dimpotrivă, vor fi perioade mari fără precipitaţii, iar apoi va ploua foarte mult într-un interval foarte scurt, atunci va apărea seceta. Principalul motiv este că pământul nu poate absorbi rapid apa căzută într-un interval foarte scurt de timp', a mai spus directorul ANM.

'Primul seminar regional pentru dezvoltarea politicilor privind managementul secetei la nivel naţional' ANMare loc în perioada 9-11 iulie a.c. la Hotel Class din Bucureşti, iar la eveniment participă reprezentanţi la nivel înalt din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), Secretariatului Convenţiei Naţiunilor Unite pentru Combaterea Deşertificării (UNCCD), Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Programului Decenial al Naţiunilor Unite pentru Dezvoltarea Resurselor în Domeniul Apei (UNW-DPC), precum şi din 10 ţări din Europa de Est (Bosnia & Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia şi Turcia).