Ritmul de creştere a economiei chineze s-a redus la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat după avansul de 3,9% din 1990, a anunţat Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale în pofida creşterii sectorului serviciilor, care pentru prima dată în istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul tarii.

Cifra anunţată de Biroul naţional de statistică din China (BNS) pentru 2015 este identică cu media calculata de analiştii consultati de AFP, fiind mult sub creşterea de 7,3% din 2014, dar şi sub ţinta de 7% fixată de autorităţi. BNS a subliniat că avansul din 2015 a fost 'obtinut cu greu', adăugând că ajustarea structurală a economiei chineze a ajuns într-o fază crucială.

Potrivit datelor statistice, în 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde de yuani (aproximativ 10.300 de miliarde de dolari). Investiţiile în sectorul imobiliar, candva un motor de creştere, au scăzut cu 1%, comparativ cu o creştere de 10,5% în 2014. Pe de alta parte, investiţiile de capital fix au progresat cu 10% în 2015, mai puţin faţă de creştere de 15,7% înregistrată în 2014. Singura veste bună este că sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru oprima dată mai mult de jumătate din economia chineză.

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi. Premierul Li Keqiang a declarat în decembrie că Guvernul va închide companiile, dar ca acest lucru va impune decizii politice dificile de genul falimentelor şi posibilelor concedieri. Alte priorităţi anuntate de Beijing pentru 2016 prevad reducerea stocului de locuinţe nevândute, diminuarea bilanţurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri şi încurajarea noilor tehnologii.