Lucrurile iau o intorsatura neplacuta in special pentru Putin. De fapt, Moscova se tot straduieste sa-l aresteze pe Pugacev, acuzat de deturnare de fonduri şi însuşire ilegală de active. Dar, surpriza, din acuzat, bancherul rus se transforma in acuzator. Evident, el respinge toate invinuirile formulate la adresa lui de partea rusa.

Merita precizat ca Pugacev a apelat la aceeasi Curte care, în 2014, a obligat Moscova să plătească 50 de miliarde de dolari pentru expropierea activelor Iukos, odinioară cel mai mare producător de petrol din Rusia, al lui Mihail Hodorkovski. "Domnul Pugacev a aşteptat răbdător acest moment, pentru a depune această reclamaţie, a doua cea mai importantă după Iukos", a declarat sub protecţia anonimatului, o persoană apropiată de Pugacev.

"Vrea să se asigure că persoanele responsabile de preluarea ilegală a afacerilor sale, inclusiv cele de la Kremlin, sunt numite şi făcute de ruşine", a adăugat această sursă.

La un an de la dezintegrarea URSS, Pugacev a infiintat, in 1992, Mejprombank (Banca Industrială Internaţională) în 1992, institutie care, in timp, a devenit una dintre cele mai mari bănci din Rusia, cu participaţii la şantierele navale "Nordic" şi "Baltic", acesta din urmă fiind constructorul cuirasatelor ţarului şi spărgătoarelor de gheaţă nucleare sovietice, dar şi la un uriaş depozit de cărbune din Siberia.

Desi s-a numarat printre cei care au impus desemnarea lui Putin drept succesor al fostului presedinte Boris Eltin, in ultimele luni de viata ale acestuia din urma, Pugacev a intrat in dizgratia oamenilor liderului de la Kremlin, după criza financiară din 2008.