Printre altele, Forgan aminteste ca ultimul astfel de protocol a fost elaborat de un comisia stiintifica a proiectului SETI, in 1989. Conform acestui document, inainte de informa opinia publica de pretutindeni ca, in sfarsit, a fost descoperita viata inligenta extraterestra, cercetatorii trebuie sa confirme informatia si sa informeze anumite structuri ale statului.

Aceste reguli au fost formulate inainte ca internetul si tehnologiile digitale sa se impuna. In aceste conditii, Forgan recomanda tuturor participantilor la proiectele de identificare a inteligentei extraterestre sa creeeze un blog, unde sa descrie in detaliu principiile si criteriile sale, precum si modul de lucru.

Expertul scotian subliniaza, mai departe, necesitatea acordarii unei atentii sporite securitatii cibernetice, pentru a evita o scurgere de date. Forgan afirma ca opinia publica trebuie sa stie atat esecurile, cat si reusitele. Numai asa nu vor mai exista suspiciuni ca informatiile lor au fost furate de "oameni in negru".

In aprilie 2016, oamenii de stiinta de la Universitatea Cornell, din Statele Unite, au anuntat cand va reusi omenirea sa intre in contact cu extraterestrii. Conform estimarilor lor, in ritmul actual de dezvoltare a tehnologiilor, acest lucru se va intampla peste 1.500 de ani. In plus, astronomii cred ca pe o raza de 40 de ani lumina fata de Terra nu exista viata inteligenta.