Cayo Piedra, paradisul secret

Toata viata, scrie Sanchez in lucrarea sa, Fidel a repetat ca nu poseda averi, cu exceptia unei modeste "cabane de pescuit" situata undeva pe coasta cubaneza. In realitate, cabana este o resedinta de lux, dotata cu importante mijloace de logistica pentru a asigura, pe de o parte, un confort suficient, iar pe de alta, o supraveghere perfecta.

Fidel Castro detine aceasta insula privata, situata la 15 kilometri sud de Bahía de Cochinos, un loc absolut superb, din 1951. Aici el a construit un debarcader de 60 de metri lungime. Iar pentru a permite acostarea iahtului Aquarama II (27,50 metri) si a celor doua salute Pionerra I si II, Fidel si Dalia, sotia lui, au dispus sa fie sapat un canal de 1 kilometru, fara de care mica lor flotila nu s-ar fi putut apropia de insula inconjurata de o mare prea putin adanca.

Pontonul reprezinta epicentrul vietii sociale de la Cayo Piedra. A fost construit chiar si un restaurant plutitor.

La masa cu "monarhul"

Acasa la Havana, in locuinta din cartierul Siborney, familia Castro are patru "ajutoare": Zoraida are grija ca totul sa decurca normal. Doi bucatari pregatesc zilnic preparatele cerute de stapana casei. Iar Orestes Dias, majordomul, serveste masa, imbracat la patru ace.

Pentru ca familiei Castro ii place sa manance acasa ca la restaurant. In fiecare seara, scrie fosta garda de corp a liderului cubanez, Dalia scrie meniul de a doua zi pentru fiecare dintre cele trei mese, in functie de preferintele si dorintele fiecarui membru al familiei.

Mania inregistrarilor

Fidel inregistreaza tot. In Palacio de la Revolution, intr-o mica incapere care tine de biroul prezidential exista dispozitiv de inregistrare profesionist. In general, sunt inregistrati toti oaspetii pe care Fidel ii primeste in cabinetul sau, fie ca e vorba de un strain, un politician, ministru sau general.

Mai trebuie spus ca sala Consiliului de ministri situata la cel mult 10 metri de biroul lui Fidel, este intesata de microfoane si tot felul de dispozitive de ascultare. De altfel, in Cuba nimeni nu scapa de securitatea de stat, G2.