Premierul Victor Ponta a declarat joi după-amiază că în ceea ce priveşte adoptarea noului Cod Rutier mai sunt de rezolvat problemele tehnice ce ţin de softurile care conectează Poliţia Rutieră cu Trezoreria, dar şi problema contului unic în care vor fi vărsate toate sumele încasate din amenzile primite de şoferi.

'A mai rămas doar problema tehnică a acelui cont unic în care să plătească amenzile şi a softului prin care Poliţia să verifice că s-a plătit sau nu amenda, ca să nu ne trezim că sancţionăm o persoană care şi-a plătit deja amenda, ceea ce ar fi incorect şi ar crea o problemă şi mai mare. Măsura în care reuşim să rezolvăm această problemă tehnică, fiindcă nu vreau să adoptăm o lege şi să constatăm că nu putem să o aplicăm, nu ţine de miniştri. Decizia politică e luată. Ţine de tehnicieni, de cei care trebuie să facă schimbarea în softurile respective, să conecteze practic Poliţia cu Trezoreria şi atunci poate intra în vigoare', a spus premierul după ce a vizitat Salonul Auto 2013.

Victor Ponta a întărit totodată afirmaţia ministrului de Interne, Radu Stroe, potrivit căreia noul Cod Rutier ar urma să opereze pentru o perioadă de şase luni - un an, după care ar putea suferi unele modificări.

'Nu există legi de neschimbat. Evident, vom constata, dar nu într-o zi - două, în nişte luni sau un an, se face o analiză să vedem care este influenţa asupra accidentelor, asupra plăţii amenzilor, în ce măsură s-a redus acest fenomen sau nu şi, în funcţie de asta Parlamentul, la dezbaterea Ordonanţei sau noi, putem să intervenim cu modificări. Ce a spus domnul Stroe a spus foarte corect - nu înseamnă că acum am închis Codul Rutier pentru următorii 50 de ani. Înseamnă că în funcţie de situaţia reală legislaţia se adaptează. Asta se întâmplă în toată Europa, chiar şi în România. Trebuie să fim întotdeauna în pas cu ceea ce se întâmplă pe şosele', a mai declarat Victor Ponta. 

Miercuri, Guvernul a amânat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

Ministerul de Interne a transmis că proiectul Codului Rutier va fi reprogramat pentru prima şedinţă de guvern de săptămâna viitoare.