"Organizarea în regiuni va asigura o mai mare putere financiară, pentru că în acest moment marea problemă a judeţelor, a oraşelor, a comunelor este o slăbiciune financiară. De fiecare dată trebuie să vină Guvernul să asigure cofinanţări, să asigure avansuri din plăţi, să dea împrumuturi din trezorerie, să garanteze, pentru că în acest moment şi în aceşti ani - şi vorbesc cu cei dintre dumneavoastră care ştiţi foarte bine cu ce vă confruntaţi zi de zi - ideea de credit bancar este una înrobitoare, dificilă, care sporeşte costurile dumneavoastră, care, practic, stopează de foarte multe ori derularea procedurilor pentru absorbţia fondurilor europene. Eu cred că regiunile cu structurile îmbunătăţite în jurul actualelor agenţii de dezvoltare regională pot să fie mult mai eficiente decât un guvern central în absorbţia fondurilor europene", a afirmat Victor Ponta la o dezbatere despre regionalizare, organizată la Academia Română.

El a precizat că realizarea procesului de regionalizare nu ne este cerută de Comisia Europeană, dar că ideea este salutată de autorităţile de la Bruxelles. "Vicepremierul Liviu Dragnea - care are această sarcină fundamentală de a coordona procesul de regionalizare - poate confirma în egală măsură cu mine. Este o idee salutată de partenerii noştri europeni dintr-un motiv simplu: capacitatea noastră de absorbţie a fondurilor europene. Cât timp vom ţine totul la Bucureşti, la nişte autorităţi de management, din nişte ministere, nu vom avea suficientă capacitate administrativă şi suficientă eficienţă în absorbţia fondurilor europene", a subliniat Ponta.

Potrivit premierului, cele mai eficiente instituţii în elaborarea de proiecte şi în primirea banilor europeni au fost până în acest moment autorităţile locale."Cred că Programul Operaţional Regional este singurul la care proiectele depăşesc anvelopa pusă la dispoziţie. Este singurul în care banii s-au folosit şi oamenii pot să vadă cu adevărat drumuri, canalizări, şosele, lucruri care ţin de ceea ce are nevoie mediul social românesc", a arătat Ponta.

La dezbaterea organizată la Academia Română au mai luat parte preşedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, în calitate de organizator, reprezentanţi ai autorităţilor locale, experţi.