'Vedeţi foarte bine ce se întâmplă apropo de intenţia Marii Britanii de deschidere a pieţei muncii. Aici, Comisia Europeană a reacţionat în sprijinul românilor şi este foarte bine. Rog toate autorităţile noastre, ministrul de Externe, ministrul Muncii. De asemenea, purtătorul de cuvânt al CE a spus şi astăzi ceea ce am spus şi noi tot timpul: că România este pregătită pentru intrarea în Schengen. Probabil însă că situaţia politică, alegerile din anumite ţări vor constitui probleme în primirea noastră în Schengen. Eu o să transmit şi luni, la întâlnirea cu preşedintele Barroso, faptul că România, aşa cum ştie şi CE şi au afirmat şi cele mai multe ţări, este pregătită de Schengen, dar acum aşteptăm să se termine alegerile. Au fost alegeri în Olanda, acum sunt alegeri în alte ţări, în 2013, bănuiesc că şi în 2014 vor fi alegeri. Eu cred că pe această temă, domnul ministru de Interne, să aveţi grijă să păstrăm toate condiţiile tehnice, când se va lua decizia politică dintr-o ţară sau alta, atunci poate contează şi lobbyul personal şi preşedintele Băsescu cred că va folosi relaţia sa foarte bună cu Germania, alte ţări, dacă mai este cazul să vorbim. Noi suntem pregătiţi pentru Schengen, când sunt pregătite şi toate ţările UE o să intrăm în Schengen', a spus Ponta.

El a subliniat că lucrurile trebuie tratate 'calm şi raţional' şi că 'bătălia de zi cu zi' trebuie 'scoasă' din problemele importante pentru România, precum este aderarea la Schengen. 'Trebuie să tratăm lucrurile calm şi raţional, să scoatem lucrurile importante pentru România - Justiţia, aderarea la Schengen - din bătălia asta de zi cu zi, totdeauna dusă până la limitele iraţionalului', a susţinut premierul.

Comisia Europeană continuă să creadă că România îndeplineşte cerinţele specifice pentru aderarea la spaţiul Schengen, a declarat miercuri, la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Executivului european, Mark Gray. El a precizat că raportul suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe care l-a prezentat miercuri într-un briefing de presă, se referă la îndeplinirea condiţionalităţilor din cadrul MCV şi că subiectul Schengen nu face obiectul acestui document.

Întrebat când vor lua statele membre ale UE o decizie în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a răspuns că acest lucru nu se poate prevedea în acest moment, însă a amintit că o reuniune a Consiliului JAI a tras concluzia că cele două ţări sunt pregătite din punctul de vedere tehnic pentru aderarea la Schengen.