Ultimele rezultate, inca neoficiale, ii plaseaza pe social-democrați in fruntea listei, cu 31,3% din voturi. Iesind in fata simpatizantilor sai reuniti la Stockholm, liderul acestora, Stefan Lofven, in varsta de 57 de ani, s-a declarat ''pregătit să exploreze posibilitatea de a forma un guvern''.

Scrutinul de duminica a permis o ascensiune impresionantă a Democraților din Suedia (SD, extremă-dreapta) care a fost propulsat in pozitia a treia pe scena politica a tarii, cu aproape 12,9% din voturi, față de 5,7% în urmă cu patru ani.

Scorul inregistrat reprezinta un nou triumf pentru liderul SD, Jimmie Akesson, 35 de ani, care si-a axat campania electorala pe lupta împotriva imigranților. ''În momentul de față, suntem stăpânii jocului'', a lansat el. ''Evident, vor trebui să țină cont de noi pe viitor'', a estimat Akesson.

''Nu va exista nicio cooperare. Să nu uităm că 87% dintre suedezi nu au votat pentru ei'', a răspuns Stefan Lofven.

Învins după opt ani la putere, premierul conservator Fredrik Reinfeldt și-a recunoscut înfrângerea. ''Poporul suedez a decis. Prin urmare, luni vor anunta ce am hotarat'', a promis el.