Separatişti din estul Ucrainei au doborât un elicopter aparţinând armatei ucrainene în apropiere de fieful lor, Slaviansk, omorând 14 militari, a anunţat joi preşedintele interimar Oleksandr Turcinov, relatează AFP.

Aceasta este una dintre cele mai negre zile pentru armata ucraineană după lansarea unor operaţiuni împotriva insurgenţilor, în estul ţării. La 22 mai, 17 militari au fost ucişi, 16 în oraşul Volnovaha, în regiunea Doneţk, şi unul în alt atac al insurgenţilor în regiunea vecină Lugansk.

"Am fost informat că teroriştii au doborât, în apropiere de Slaviansk, un elicopter care transporta militari (...) cu ajutorul unui lansator portabil de rachete (de tip) sol-aer rusesc", a declarat Turcinov în Parlament.

"Paisprezece militari sunt morţi, inclusiv generalul (Volodimir) Kulcitki" (foto), a adăugat el.

"Sunt convins că forţele noastre armate (...) vor duce la bun sfârşit curăţarea teroriştilor şi că aceşti criminali pe care-i finanţează Rusia vor fi eliminaţi sau vor ajunge în boxa acuzaţilor", a continuat Turcinov.

Tiruri de artilerie s-au auzit joi dimineaţa, potrivit unei locuitoare din oraş, contactate telefonic.

Un purtător de cuvânt al armatei în estul Ucrainei, Vladimir Selezniov, a dezminţit pentru site-ul Ukrainska Pravda că ar fi în desfăşurare o operaţiune de amploare.

Elicopterul ar fi fost doborât după ce transportase soldaţii la o bază militară, relatează BBC News Online.

Slaviansk a fost teatrul unor confruntări violente între separatişti şi forţele guvernamentale în ultimele săptămâni.

Garda Națională a Ucrainei susține ca grupul de luptători care au doborat elicopterul Mi-8 al armatei ucrainene a fost disrtus.

"Ca răspuns la actul de terorism a fost realizat un bombardament de artilerie și aviatie a teritoriului de pe care s-a tras spre elicopter si ca urmare gruparea terorista a fost nimicita" -anunta Garda Nationala, citata de Interfax - Ucraina.

Preşedintele ales duminică, Petro Poroşenko, a promis să pună capăt revoltei din estul Ucrainei, afirmând că va acţiona ferm împotriva "bandiţilor" şi "ucigaşilor".

Un alt elicopter al Forţelor Aerien ucrainene a fost odoborât de insurgenţii proruşi la 5 mai, în timpul luptelor din oraşul Slaviansk. Echipajul acestuia nu a fost însă rănit.