Cei trei participatni, Francois Hollande, Angela Merkel si Matteo Renzi au esuat in prezentarea unei strategii economice comune si nu au oferit nici o indicatie privind negocierile legate de iesirea Marii Britanii din UE.

Daca unii au vazut in Brexit o oportunitate pentru reformarea Uniunii Europene pe baze concrete si solide, sperantele lor au fost din nou inselate. Pentru ca sefii celor trei state au lansat un apel la reformare mai degraba simbolic.

Hollande, Merkel si Renzi au efectuat o scurta vizita pe Insula Ventotene, un loc simbol, acolo unde comunistul italian Altiero Spinelli a redactat faimosul sau Manifest pentru o Europa libera si unita, cu conotatii federaliste.

Cei trei demnitari s-au deplasat, apoi, pe portavionul Garibaldi, care face astazi parte din misiunea Sophia de lupta impotriva traficului de carne vie organizat in Mediterana. Alt simbol. Intalnirea a capatat, astfel, aerul unei intoarceri la radacinile europene.

In acest context, Francois Hollande a enumerat trei "prioritati" pentru a ajunge la aceasta relansare a Uniunii Europene in plina criza existentiala. Prima ar fi, potrivit liderului de la Paris, securitate si protectia frontierelor exterioare ale UE, gratie unei unitati speciale de graniceri si paza de coasta. A doua vizeaza apararea cu "un plus de coordonare, mijloace suplimentare si forte de protectie". A treia se refera la tineret, cu un program Erasmus de schimburi universitare "amplificat".

In plan economic, Matteo Renzi a cerut din nou cancelarului Merkel sa diminueze politicile de austeritate si sa se revina la echilibre bugetare. Dar Merkel a preferat sa afiseze prudenta. "Trebuie sa analizam, sa ne gandim", i-a raspuns Merkel lui Hollande, care s-a alaturat apelului lui Renzi, insistand, totodata, pe planul Juncker de relansare a investitiilor in Europa.

Merkel a preferat sa puna accent pe necesitatea ameliorarii competitivitatii europen, subliniind divergentele de politica economica din interiorul Uniunii Europene.