Luând cuvântul în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, Vitali Ciurkin a citat un 'mesaj' în acest sens adresat lui Putin în care Ianukovici afirmă că 'Ucraina este în pragul războiului civil în urma evenimentelor petrecute la Kiev'. 'Sunt amenințate vieți (...), oameni sunt persecutați', adaugă mesajul citat de ambasador. Fostul președinte ucrainean 'cere utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse pentru a proteja populația ucraineană', a adăugat el.

Intervenția rusă din Crimeea nu are ca obiectiv decât 'apărarea compatrioților și a cetățenilor noștri', a mai afirmat diplomatul, repetând poziția Moscovei.

Ianukovici este în continuare președintele legitim al Ucrainei, chiar dacă autoritatea sa este 'nesemnificativă', a apreciat luni premierul rus, Dmitri Medvedev.

Moscova a acceptat să îi asigure protecția lui Ianukovici pe teritoriul rus. Președintele destituit a apărut vineri, pentru prima dată după fuga sa, în orașul rus Rostov-pe-Don, unde a ținut o conferință de presă.