"Executivul Ungariei este mai precaut decât unii analişti de la Londra, care sunt echivalentul modern al oamenilor de ştiinţă sovietici, şi prognozează o creştere a PIB de 2% în 2013", a afirmat Orban la deschiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului de la Budapesta.

Analiştii din Londra ai Bank of America Merrill Lynch sunt printre cei mai optimişti în privinţa perspectivelor economiei ungare, anticipând un avans al PIB de 2,6% în 2014.Economia Ungariei va avansa anul viitor cu 1,5%, conform analiştilor intervievaţi de Reuters.

Orban a enumerat realizările cabinetului său şi a cerut sprijinul parlamentarilor pentru bătăliile dificile din toamnă. Premierul a reluat totodată un ultimatum dat vinerea trecută băncilor, în privinţa creditelor acordate în franci elveţieni.

"Este obligaţia morală a băncilor să modifice contractele de împrumut. Cerem băncilor să suporte cea mai mare parte a pierderilor generate de modificarea cursului de schimb valutar. Dacă nu o vor face până la 1 noiembrie, guvernul va lua măsuri", a spus premierul. Orban a arătat în legătură cu reducerea tarifelor la energie că reprezintă un pas simbolic prin care ţara pune capăt lipsei de apărare.

Premierul a înşirat realizările guvernului, între care ieşirea din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene şi rambursarea integrală a împrumutului de la FMI, menţionând faptul că numai două state au reuşit plata anticipată a datoriilor către Fond, Letonia şi Islanda, relateaza Mediafax.