"Statul ungar în ansamblul său susține cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpatia'', a spus Orban șeful într-un interviu acordat postului de televiziune publică M1. Între 150.000 și 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, în marea majoritate în Transcarpatia, formand o minoritate semnificativă (13%) a acestei regiuni ucrainene frontaliere cu România, Ungaria și Slovacia.

''O Ucraină stabilă și democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă și democratică dacă nu le acordă drepturi minorităților și comunităților naționale care trăiesc acolo'', a adăugat Orban.

Acelasi lucru a declarat premierul si in în discursul său de învestitură, de acum o saptamana, rostit în parlamentul Ungariei, după ce partidul său, Fidesz, a câștigat alegerile legislative din aprilie. Ulterior, ministrul de externe, Janos Martonyi, a precizat  că Viktor Orban nu s-a referit la autonomia 'teritorială" a etnicilor maghiari din Ucraina.

În interviul pentru postul M1, Orban a menționat că există în Europa mai multe forme de autonomie și că maghiarii din Transcarpatia trebuie să se decida in privinta uneia dintre ele.