Inainte de a ordona, vineri dupa orele pranzului, incetarea focului in zona de conflict din estul Ucrainei, presedintele Petro Porosenko s-a deplasat in Tara Galilor, unde se desfasoara summitul NATO, unde a obtinut asigurarea unui sprijin total in confruntarea cu Rusia, un ajutor financiar de 15 milioane de dolari si ajutor militar din partea tarilor membre.  Fara alte detalii, s-a vorbit despre arme de mare precizie care vor fi furnizate de statele Alliantei Nord-Atlantice.

Declarand ca, de la declansarea crizei ucrainene, Moscova nu a schitat nici un gest de pace, ba, dimpotriva, si-a intensificat actiunile ostile, trimitand in regiunile Donetsk si Lugansk mii de soldati, arme si munitie, Porosenko a declarat, totodata, ca saluta planul de reglementare a crizei elaborat de presedintele Vladimir Putin.

In acest context, NATO si UE au convenit un nou pachet de sanctiuni impotriva Kremlinului, unele menite sa conduca la o deteriorare dureroasa a economiei Rusiei si sa influenteze puternic ratingul de popularitate al liderului de la Kremlin.

Ce se va intampla insa dupa incetarea focului? Totul se va rezolva? Expertul ucrainean Vadim Karasev nu crede in minuni. In opinia lui, sunt mai multi factori care impiedica revenirea la calm. Iar cel mai important vizeaza conflictul politic intern din Ucraina.

Un conflict politic intern

Potrivit expertului ucrainean, in estul Ucrainei actioneaza, in prezent, doua forte. Este vorba, de pe o parte, de trupele Ministerului apararii condus de Valeri Gheletei si, pe de alta, de fortele Garzii nationale, subordonate Ministerului de interne, coordonat de Arsen Avakov.

Ori, spune Karasev, Avakov este aliat altor adepti ai "partidului razboiului", precum premierul Arsenie Yatseniuk si presedintele Radei supreme (parlamentul de la Kiev), Aleksandr Turcinov.

In ajunul alegerilor anticipate din octombrie, cei trei au adoptat in parlament o pozitie extrem de ferma, iar trupele controlate de ei picheteaza in mod regulat sediile administratiei prezidentiale si Ministerului apararii, institutii acuzate de proasta gestionare a conflictului din Donetsk si Lugansk. In aceste conditii, estimeaza Karasev, Porosenko va reusi cu greu sa exploateze in folosul sau negocierile de pace.

Continuand pe aceeasi tema, expertul militar rus Anatoli Tsyganok, a apreciat ca, "daca Porosenko va ordona incetarea focului, va fi ascultat doar de armata ucraineana. In schimb, Garda nationala, sponsorizata de oligarhul Igor Kolomoiski, ar putea sa nu se supuna ordinului. Prin urmare, insurgentii nu vor depune armele, ci vor lupta pana la capat, atacand Harkovul, Zaporojie, chiar Dnepropetrovsk", afirma Tsyganok.