Potrivit precizarilor sale, majorarea cu 20% a salariilor în administraţia publică locală şi cu 50% a celor pentru angajaţii din domeniul artistic este prevăzută în proiectul de buget pe 2017, relateaza agerpres.

In ceea ce priveşte măsurile legate de pensii, Viorel Stefan a precizat ca aceste norme se regăsesc deja în Monitorul Oficial de săptămâna trecută.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o serie de măsuri fiscal-bugetare prevăzute în Programul de Guvernare 2017-2020, prin care se majorează salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar, bursele sociale pentru studenţi, pensiile din sistemul public şi indemnizaţia socială pentru pensionari. Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Executiv, majorările salariale se aplică începând cu 1 februarie.

Totodată, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, acordate potrivit Legii 448/2006, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale. Până acum, finanţarea se asigura în proporţie de maxim 90% de la bugetul de stat, se spune în comunicat.

O altă măsură prevăzută în actul normativ stabileşte că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se stabileşte la 201 lei/ lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii.