"Cu siguranţă vom introduce din ianuarie 2018 măsurile de de relaxare fiscală menţionate în programul de guvernare", a asubliniat ministrul intr-un interviu acordat Reuters. Potrivit precizarilor sale, cabinetul premierului Sorin Grindeanu vrea să reducă anul viitor numărul contribuţiilor la asigurările sociale de la nouă la doar două, pentru pensii şi îngrijirea sănătăţii, care vor totaliza 35%. În prezent, cele nouă contribuţii insumeaza 39,25% şi sunt plătite în comun, de angajaţi, şi de angajatori.

De anul viitor, angajatorii nu vor mai trebui să plătească contribuţiile la asigurările sociale în numele angajaţilor, obiectivul fiind transferarea în întregime către angajaţi. Parlamentul este aproape de adoptarea Legii salarizării bugetarilor, în urma căreia angajaţii din sănătate vor avea salariile brute mai mult decât duble, cei din educaţie vor beneficia de majorarea salariilor cu 50%, iar alte categorii vor avea creşteri mai reduse.

Viorel Ştefan susţine că majoritatea creşterilor salariale vor reveni la buget sub formă de taxe. "Ceea ce nu s-a înţeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuţiile la asigurările sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete să fie aproape neutru", a afirmat oficialul român.

Ministerul Finanţelor Publice vrea să reducă anul viitor impozitul pe venit, care în prezent se situează la 16%. Social-Democraţii au anunţat că impozitul va fi redus la 10%. Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit din UE, de 3,5% din PIB anul acesta şi de 3,7% din PIB anul viitor.