Potrivit publicatiei The Sun, in urma cu o luna respectiva bacterie a fost descoperita in China, iar recent in Europa. In plus, o persoana s-a infectat in Danemarca, dupa ce a consumat carne de pui din import, mentioneaza sursa citata.

Specialistii atrag atentia ca bacteria pune in pericol viata a milioane de oameni. Ea poate declansa penumonie si toxiinfectii alimentare. Mai mult, ea contine gene modificate, motiv pentru care infectia rezista chiar si la cele mai puternice antibiotice.

Bacteria, o tulpină de E.coli (sau colibacil), a devenit "invulnerabilă" în urma unei mutaţii a genei MCR-1, potrivit cercetătorilor de la Universitatea tehnică daneză din Copenhaga. Mutaţia o face rezistentă la colistină, antibiotic puternic utilizat la tratarea infecţiilor grave.

Conform rezultatelor cercetărilor, bacteria a fost descoperită la un pacient care suferea de o infecţie a sângelui. Prezenţa sa ar putea fi însă mult mai întinsă, bacterii conţinând gena MCR-1 fiind depistate în eşantioane prelevate din alimente importate în perioada 2012 - 2014.

Cercetătorii danezi se tem că această "superbacterie" poate fi răspândită în Europa, pentru că, deşi bărbatul infectat nu a călătorit în străinătate, hrana în cauză a fost importată din Germania. În plus, bacteria ar fi aceeaşi ca cea descoperită în urmă cu câteva zile în China, la porci, încheie directmatin.fr.

In acest context, medicii danezi lucreaza la elaborarea unui nou antibiotic, in masura sa stopeze dezvoltarea efectiunilor generate de respectiva bacterie.

Conform unui raport realizat la cererea guvernului britanic, bacteriile rezistente la antibiotice care provoacă boli precum E.coli, salmonela, malaria sau tuberculoza ar putea ucide 10 milioane de oameni pe an până în 2050 dacă nu se face nimic pentru oprirea proliferării lor galopante. 

Numai în Europa și Statele Unite, în jur de 50.000 de oameni mor în fiecare an din cauza infecțiilor cauzate de forme rezistente ale unor bacterii, iar dacă până în 2050 nu se face nimic în această privință, numărul victimelor ar putea crește la 10 milioane pe an, a spus, într-o conferință de presă la Londra, economistul Jim O'Neill, care a condus cercetarea.

Potrivit acestuia, o tulpină de E.coli a devenit deja netratabilă din cauza rezistenței la carbapeneme, cea mai puternică formă de antibiotice existentă. Malaria și HIV, virusul care provoacă SIDA, devin, de asemenea, din ce în ce mai greu de tratat.