Conform noii legi, sistemele de plăți internaționale trebuie să transfere in contul Bancii Centrale din Rusia o taxă de siguranta a carei suma, potrivit estimarilor reprezentantilor Visa, depășeste venitul anual al companiei in Rusia de mai multe ori.

Vorbim despre amendamentele la Legea "Cu privire la sistemul de plată național", adoptate pe 25 aprilie în Duma de Stat si care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2014. Sistemele de plati straine, gen Visa si Mastercard vor fi obligate să-si transfere serverele dedicate tranzacțiilor de pe teritoriu in Rusia, sa achite taxa mentionata mai devreme si vor fi private de dreptul de a refuza unilateral efectuarea de plati pe teritoriul Rusiei.

"Aceste prevederi ar putea avea un impact semnificativ asupra capacității noastre de a oferi in continuare servicii pe piața rusă și să investim în dezvoltarea sistemului de plăți electronice in tara, asa cum am facut în ultimii 25 de ani", - a declarat compania Visa.

Statul rus obliga sisteme de plăți internaționale sa depoziteze în banca centrala un asa-zis "depozit de siguranta", care reprezinta de cateva ori suma tranzacțiilor în numerar ale companiilor în Rusia un decurs de două zile.

În cazul refuzului realizarii acestei plati, banca centrală penalizează compania, iar mărimea amenzii va fi egala cu această contribuție (depozit de siguranta). În cazul în care Visa refuza unilateral furnizarea de servicii, acesta va fi, de asemenea, amendata cu 10% din depozitul de siguranta pentru fiecare zi de nefuncționare a serviciilor.

In martie 2014, după ce SUA a impus sancțiuni impotriva unor oameni de afaceri si companii din Rusia, Visa și Mastercard au fost nevoite să stopeze tranzacțiile pe carduri de credit și de debit la un număr de bănci rusești. În special era vorba despre băncile Rossya, Sobinbank , SMP Bank si InvestCapitalBank.