La sfarsitul saptamanii trecute, SMP Bank, controlată de fraţii Arkadi şi Boris Rotenberg, al căror nume a fost inscrisa pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, si-a informat clientii ca retragerile deţinatorilor de carduri Visa şi Mastercard au fost blocate. Adica nu mai pot scoate bani de pe respectivele carduril şi nu mai pot face cumpărături cu acestea. SMP dispune de aproape 100 de sucursale în peste 20 de oraşe din Rusia.

Ulterior insa, Visa a anunţat că a fost informată de Guvernul SUA că a ridicat sancţiunile impuse împotriva SMP şi a altor două bănci ruseşti (Investitsionny Soyuz şi InvestKapitalBank), deoarece nu îndeplineau criteriile pentru sancţiuni. 'Toate cardurile emise de aceste bănci vor reveni la operaţiunile normale de îndată ce va fi posibil', se arată într-o declaraţie a Visa.

Un purtător de cuvânt al Mastercard a confirmat că operatorul de carduri bancare deserveşte din nou clienţii ruşi. Reprezentanţii SMP Bank susţin că decizia Visa şi MasterCard de a înceta furnizarea de servicii de plăţi către clienţii săi este ilegală, deoarece sancţiunile au fost impuse acţionarilor şi nu băncii, care nu deţine active în SUA.

Preşedintele Obama a anunţat, joi, sancţiuni ce vizează alti 20 de responsabili ruşi şi o bancă rusă, drept represalii la anexarea Crimeei de către Rusia, şi a ameninţat Moscova cu măsuri împotriva unor 'sectoare cheie' ale economiei ruse. Pe lista cetăţenilor ruşi afectaţi de sancţiuni se regăsesc oligarhi şi bancheri apropiaţi ai lui Putin, precum Gennady Timchenko, Arkadi Rotenberg şi Iuri Kovalchuck.