Potrivit siteului Fox News, răspunsul este „nu”. Dr. Manny Alvarez spune că cele două tipuri de vitamine pot însă încetini progresia afecţiunii. Totuşi, nu există concluzii care să ateste că cele două vitamine au efecte previn apariţia gripei şi a răcelii.

Vitamina C a fost prima dată folosită ca remediu în anii 1970, când Dr. Linus Pauling, laureat al Premiului Nobel şi biochimist, a început să prescrie doze mari din aceste vitamine, asociindu-le cu reducerea frecvenţei şi duratei răcelii. Dar, în ciuda utilizării sale la scară largă şi a acceptării ca remediu, nu există încă dovezi clare despre eficacitatea lor.

Totuşi, trebuie adăugat că vitamina C sau acidul ascorbic rămâne un antioxidant esenţial pentru organism: muşchi, oase şi vase sangvine. În acelaşi timp, reduce capacitatea virusului gripal de a se multiplica la nivel celular.

Vitamina C se găseşte în mod natural în multe legume şi fructe - în special în citrice, dar poate fi, de asemenea, găsită şi în diverse suplimente.

Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 90 mg pentru bărbaţi şi 75 mg pentru femei. O doză mai mare de 2.000 de mg pe zi de vitamina C, poate determina apariţia pietrelor la rinichi.

După mai mulţi ani de cercetări, s-a ajuns la concluzia că deficitul de vitamina D poate determina apariţia unor probleme de sănătate, inclusiv a bolilor de inimă, depresiei, rahitismului, tulburărilor cognitive.

Astfel, nu e de mirare faptul că vitamina D a crescut în popularitate, cu atât mai mult cu cât joacă un rol important în creşterea imunităţii. Cu toate acestea, studiile au arătat că este total inofensivă în lupta cu răceala sau gripa. Un studiu publicat în Journal of American Medical Association, realizat pe 322 adulţi sănătoşi din Noua Zeelanda şi citat de Dr. Manny Alvarez, a demonstrat că cei care au luat doze mari de vitamina D timp de mai multe luni au dezvoltat aceleaşi tipuri de infecţii, precum cei care au luat tratament placebo.

Vitamina D poate fi luată din unele alimente, cum ar fi peştele, ouăle şi produsele lactate. Dar poate fi, de asemenea, luată şi sub formă de supliment.