"Incepand din 2007, Rusia aproape ca si-a tripat rezervele de aur, de la 400 de tone de aur la 1275, numai in iunie anul curent fiind cumarate 24,2 tone de metal galben", detaliaza autorii articolului.

Dar, continua jurnalistii germani, "aurul s-a demodat brusc, investitorii intorcandu-i spatele pentru a se orienta spre alte active, astfel ca pretul acestui metal s-a pravalit: de la inceputul anului, aurul a pierdut aproape o cincime din valoare, uncia ajungand sa fie cotata chiar sub 1100 de dolari, adica cel mai coborat nivel din martie 2010".

"Ceea ce inseamna ca rezervele de aur ale Rusiei costa acum 45 de miliarde de dolari, tot atat cat in 2011, de cand Putin a cumparat 439 de tone". Altfel spus, Putin a pierdut din aceasta afacere in jur de 15 miliarde de dolari", au calculat semnatarii materialului din Die Welt.

Iar situatia s-ar putea inrautati in viitorul apropiat: potrivit prognozelor bancii de investitii Goldman Sachs, aurul ar putea aluneca sub pragul psihologic de 1000 de dolari/uncie. "Dolarul isi intareste pozitiile, umbrind considerabil stralucirea si importanta aurului ca activ de refugiu", citeaza Die Welt previziunile bancii americane.

"In acest context, concluzia este ca planul initial gandit de Putin a esuat lamentabil: Rusia nu-si permite sa renunte la cea mai importanta valuta occidentala, dolarul american. Mai mult, in conditiile date, nu exista drum de intoarcere: Kremlinul a cazut in plasa aurului. Practic, sunt blocate miliarde de dolari. Pentru ca daca Putin va dori sa vanda o parte din rezervele sale de aur, pretul va scadea si mai mult, adancind pierderile pentru Rusia".