Citand surse din Kazahstan, agentia Reuters a anuntat ca motivul acestei amanari, schimbari de program destul de rare in programul liderului rus, a fost determinata de o deteriorare a starii de sanatate a presedintelui Putin.

"Vizita a fost amanata. Se pare ca Putin sa imbolnavit", a scrie Reuters, citand surse anonime. Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a dezmintit informatia. "Vladimir Putin este foarte bine sanatos", a spus Peskov, fara alte detalii.

Ultima data, starea de sanatate a presdintelui Putin a fost abordata de presa internationala in toamna anului trecut, cand mass-media a scris despre o boala incurabila. "N-o sa vada asa ceva. Totul e in ordine", a declarat, atunci, Peskov.

Zvonurile legate de o afectiune oncologica de care ar suferi Putin au aparut inca din 2003. Liderul de la Kremlin a avut ba o tumora pe creier, ba cancer de piele, ba ciroza.

"Fie Putine este un maestru al supravietuirii, fie bolile lui sunt simple inventii", a comentat, la un moment dat publicatia Forbes in versiune germana.

Presa insa nu s-a lasat intimidata, iar in 2012 a ajuns la concluzia ca Putin are nevoie de o interventie chirurgicala. Putin aparuse, e adevarat, schiopatand si sprijinindu-se de obiectele din jurul lui, lucru neobisnuit pentru liderul de la Kremlin, mare iubitor de sport.

Peskov a explicat, atunci, ca seful lui s-a accident in timpul unui antrenament.