Pana acum, Kremlinul a refuzat sa accepte ideea ca avionul rus a fost tinta unui atac terorist, desi majoritatea statelor occidentale, de la Statele Unite si Franta, la Marea Britanie, insistau pe acest scenariu, sustinut de concluziile serviciilor de securitate din respectivele tari, dar si de concluziile expertilor. Acum, la cateva zile dupa sangeroasele atentate de la Paris, soldate cu sute de morti si raniti si revendicate de miscarea Statul Islamic, Moscova a imbratisat pararea generala.

Convocat la Kremlin, seful Serviciului de securitate al Rusiei (FSB), Bortnikov, a precizat ca "au fost identificate urme de explozibil de productie straina", ceea ce "ne permitem sa afirmam ca, da, a fost un act terorist". In context, diferiti oficiali de la Moscova au tinut sa sublinieze ca reactia tarzie a Rusiei nu trebuie privita ca parte a unui complot sau plan strategic. "Pur si simplu nu ne-am permis sa tragem concluzii definitive pe baza unor date indirecte. Aveam nevoie de dovezi clare, iar ele au fost gasite", au explicat respectivii responsabili, sub acoperirea anonimatului.

Putin a primit informatia la intoarcerea din Turcia, unde a participat la summitul G20, umbrit de atacurile de la Paris, si unde liderul de la Kremlin s-a intalnit cu omologul sau american, Barack Obama, desi o asemenea intrevedere nu figura pe ordinea de zi si nimeni nu spera, practic, intr-o minune. "Kreminul nu stia ce sa spuna tarii si de aceea a tot amanat sa recunoasca varianta atentatului", au adaugat interlocutorii publicatiei Vzgliad.

Declaratia facuta de Putin la consfatuirea de la Kremlin a durat mai putin de patru minute si, potrivit Vzgliad, presedintele rus a fost emotionat, ca de fiecare data cand trebuie sa anunte ceva deosebit de important. In fata camerelor de luat vederi, el a promis "ca ii vom gasi pe criminali oriunde s-ar ascunde. Ii vom gasi in orice colt al planetei si ii vom nimici".

Cuvinte interpretate de Vzgliad "nu doar ca un verdict dat teroristilor care au plasat bomba in avionul rus, dar si ca o declaratie de razboi impotriva Statului Islamic, impotriva tuturor celor care il protejeaza si ajuta. Si, chiar daca operatiunea Rusiei in Siria a inceput in urma cu o luna si jumatate, "razboiul abia acum incepe", afirma Vzgliad. "Inclusiv pentru ca Putin a evocat articolul 51 din statutul ONU, care ofera statelor dreptul la autoaparare", precizeaza publicatia citata.

Ce inseamna asta? "Daca dronele americane vaneaza adepti reali sau fictici ai gruparii Al-Qaeda de mai bine de 15 ani pe tot cuprinsul Orientului Mijlociu, inseamna ca Rusia, infuriata, are si ea dreptul la astfel de actiuni. Intrebarea este daca are si posibilitati. Trebuie sa recunoastem ca, din punctul de vedere al amplorii, americanii sunt mult inaintea rusilor. Cu toate astea, Rusia trebuie sa o faca", scrie Vzgliad.

Nu, "nu vom bombarda Qatarul si nu vor distruge Doha, unde este amplasata o baza americana", continua sursa mentionata. "Dar legaturile califatului ajung in cele mai diferite colturi ale lumii, de la tarile din Orientul Mijlociu, la capitalele europene si continentul american. Un califat cu care serviciile speciale ale multor tari s-au jucat si inca se joaca, intrand sub incidenta de complici ai teroristilor", afirma Vzgliad. Acum, toti sunt interesati sa distruga acest califat.