„Mama m-a botezat, asa, ca sa fie, dar in secret, fara stirea tatalui meu, care era membru de partid. Nu era vreun functionar, lucra la fabrica, dar era activist de partid la nivelul organizatiei de sectie. Iar mama m-a botezat oarecum fara stirea lui. Asa ca asta m-a afectat si pe mine si familia mea”, a spus Putin, comentand tema izolarii biseririi si a credinciosilor in perioada sovietica.

Putin a estimat ca intoarcerea rusilor la credinta s-a produs in mod firesc, fara nici un indemn din partea statului sau a Bisericii. "Fara nici o presiune, oamenii s-au intors la radacini, la credinta, la valorile morale. A fost renasterea fireasca a poporului rus", a adaugat seful statului. Potrivit spuselor sale, rusii au cautat linistea in credinta in momentele cele mai critice ale istoriei tarii lor.

"Cand a izbucnit razboiul, primul care s-a adresat poporului a fost Molotov cu cuvintele ceteni si cetatene. Cand a vorbit Stalin, in pofida atitudinii sale dure si chiar brutale la adresa Bisericii, el s-a adresat cu frati si surori. Si nu au fost doar vorbe, pentru ca a fost o adresare catre inima, suflet, istorie, pentru a schita dramatismul acelor evenimente, in primul rand si, in al doilea rand, pentru a-i mobiliza pe toti pentru apararea Rusiei", a spus Putin.

Astazi, a continuat el, Biserica si statul au multe directii de colaborare, in special pentru sustinerea familiei, pentru educarea copiilor si a tineretului, pentru a-i ajuta pe batrani, invalizi, pe cei aflati in detentie. "Biserica este, in prezent, partenerul firesc al statului", a mentionat seful statului rus.

La sfarsitul lunii trecute, liderul de la Kremlin a semnat legea privind introducerea de santiuni pentru jignirea sentimentelor credinciosilor. Pedeapsa poate merge pana la trei ani de inchisoare. Sunt, de asemenea, prevazute amenzi de maxim 500.000 de ruble (aproximativ 15.600 de dolari) si munca in folosul comunitatii.