Trump a afirmat ca, in timpul campaniei sale electorale, a declarat ca vrea "o armata puternica, frontiere puternice si preturi mici la petrol", ceea ce contravine intereselor lui Putin: "Iar eu ce am facut. Preturile la petrol coboara. Furnizam gaze naturale lichefiate Poloniei, in cantatitati importante. Putin nu vrea asta. In plus, am mai adaugat in ultimul buget 56 de miliarde de dolari din vanzari de tehnica militara. Cine si-ar fi imaginat asa ceva. Putin chiar nu-si doreste asa ceva. De ce ar trebui sa mai sustina, in aceste conditii?"

In opinia lui Trump, daca Hillary Clinton ar fi iesit presedinte, armata americana ar fi fost "distrusa", iar petrolul s-ar fi scumpit: "Vom exporta hidrocarburi, iar Putin nu-i trebuie asa ceva. Ar fi preferat-o pe Hillary, care ar fi furnizat mori de vant. Lui Putin i-ar fi placut mai mult, pentru ca ar fi ridicat pretul la resurse energetice, iar Rusia, dupa cum stiti, depinde foarte mult de ele".

Analizand cuvintele lui Trump, Bloomberg noteaza, printre altele, ca, din punctul de vedere al resurselor energetice, presedintele Clinton ar fi devenit o piedica mult mai mare pentru Putin. "Hillary a primit importante donatii electorale din partea companiilor petroliere si de gaze naturale. Mai mult, ea nu a afisat un dezacord principial in privinta exporturilor americane de petrol si gaze naturale.

In plus, in calitate de secretar de stat, HIllary Clinton a cerut Europei, piata traditionala a Rusiei, sa-si diversifice importurile de energie, promovand interesele companiei americane Westinghouse, care lucreaza in domeniul energiei atomice, dar si multe proiecte din domeniul hidrocarburilor. Daca Hillary ar fi ajuns presedinte, este imposibil de crezut ca ea ar fi contribuit la realizarea intereselor Rusiei in acest domeniu.

In prezent, democratii din Congresul SUA sustin un proiect de lege care extinde sanctiunile impotriva Moscovei, astfel incat sub incidenta lui sa intre inclusiv proiectele privind contructia de conducte de transport. Daca Hillary ar fi devenit presedinte, ea ar fi impus aceleasi masuri, daca nu chiar mai dure  ca raspuns la amestecul Kremlinului in treburile interne ale SUA.

Deci, este de la sine inteles ca Putin nu dorea instalarea lui Hillary Clinton la Casa Alba in calitate de presedinte al SUA. Mult mai importanta este alta intrebare: prefera oare Putin administratia lui Trump, imprevizibila si dilentatista, in locul acelei administratii previzibile si fidela formulelor, promisa de Clinton in campania electorala?

Putin a spus de multe ori ca este pregatit sa lucreze cu orice presedinte american, subliniind ca aceste relatii vor fi intotdeauna extrem de dificiale. Avand in vedere rolul jucat de masina de propaganda a Rusiei in campanie electorala americana din 2016, Putin era, intr-adevara, interesat de o destabilizare pe termen scurt a situatiei din SUA. Dar in nici un caz nu dorea asa ceva pe termen lung.

Intre timp insa, valul nesfarsit de scandaluri face Rusia mult prea toxica pentru relatii de afaceri, fapt demonstrat de recenta decizie a administratiei Trump de a interzice utilizarea productiei companiei Kaspersky in institutii federale, constata Bloomberg.