Nu este o intrebare simpla! Putin nu este un dictator insetat de sange. El se opune cu inversunare apelurilor de a reintroduce pedeapsa cu moartea in Rusia, anulata in perioada scurtei povesti de dragoste cu Europa. Pe de alta parte insa, nu poate fi negat faptul ca unii dintre dusmanii si opozantii lui politici au murit brusc.

Occidentul considera ca Putin poarta responsabilitatea pentru trei dintre cele mai rasunatoare asasinate: uciderea politicianului Boris Nemtov, in 2015, a jurnalistei Anna Politkovskaia, in 2006, si a fostului agent KGB, Aleksandr Litvinenko, tot in 2006. Ancheta oficiala efectuata in Marea Britanie a stabilit cu destul de multa certitudine ca Putin se afla in spatele mortii lui Litvinenko, otravit cu poloniu-210. In KBG, organizatie unde Putin a invatat tot ce stie el despre lumea inconjuratoare, exista o veche traditie de ucidere a "tradatorilor", in primul rand a celor care trec de partea opusa. 

Conform criteriilor KGB, Litvinenko a fost un tradator: el si-a acuzat public fostii sef ca i-au ordonat sa-l asasineze pe oligarhul Boris Berezovski, om care l-a ajutat pe Putin sa castige alegerile prezidentiale in 2000, dar care, ulterior, a devenit unul dintre inamicii lui. De asemenea, el a afirmat, prezentant niste dovezi superficiale, ca in 1999, FSB-ul a aruncat in aer blocuri de locuinte din Moscova, explozii puse in carca separatistilor ceceni. Fugind din Rusia in 2000, Litvinenko a depins, in mare masura, de bunavointa lui Berezovski, dar si a spionajului britanic.

In cazul jurnalistei Politkovskaia, justitia rusa a reusit sa-i gaseasca pe executanti, dar nu a putut stabili cine a planificat si comandat asasinatul. La fel s-a intamplat si cu Nemtov, procesul continuand cu un nou termen fixat pentru 14 februarie. Interesant este faptul ca, desi atat Politkovskaia, cat si Nemtov l-au criticat deschis pe Putin, nici prietenii, nici colegii, nici familia nu-l acuza pe liderul de la Kremlin de organizarea asasinatelor. 

In schimb, in ambele cazuri au existat suspiciuini serioase privind implicarea lui Ramzan Kadyrov, liderul Ceceniei, care insa nu a fost chemat niciodata la audieri. Kadyrov se bucura de un statut special in Rusia lui Putin, incat uneori se creaza impresia ca legislatia rusa nu se aplica si in Cecenia, iar Politkovskaia si Nemtov au criticat incalcarea drepturilor omului in aceasta republica.

Sistemul corupt sustinut de Putin in Rusia este, evident, criminal, nu numai pentru ca ofera putere unor personaje precum Ramzan Kadyrov. De cand Putin s-a instalat la Kremlin, au murit 25 de jurnalisti. Multi investigau cazuri de coruptie printre functionarii numiti de Putin sau dezvaluiau tot felul de fapte comise de prietenii miliardari ai presedintelui rus.

Gradul de responsabilitate personala a unui lider autoritar este mai ridicat decat al conducatorului unui stat echilibrat, cu un sistem de control functional si independent. Interesele unui astfel de stat coincid cu interesele liderului de a ramane la putere. De aceea, comparativ cu presedintii americani, Putin trebuie sa preia asupra sa mai multa responsabilitate pentru soarta victimelor politicii si greselilor lui. Este vorba inclusiv despre oamenii care si-au pierdut viata in urma atentatelor teroriste, rezultat al deciziilor luate de el in Cecenia.