Americanii vor includerea pe “lista Magnitski” a presedintelui Vladimir Putin, daca liderul de la Kremlin va adopta legea care interzice americanilor sa infieze copii din Rusia. Aproape 4.000 de persoane au semnat in acest sens o petitie postata pe site-ul Casei Albe, scrie cotidianul RBK Daily.


„Dupa ce Consiliul Federatiei (camera superioara a Parlamentului de la Mosova, n.r.) va aproba respectivul act normativ, el trebuie semnat de presedinele rus. Il rugam pe Barack Obama sa impuna interdictie impotriva lui Putin”, se arata in petitie. Potrivit legislatiei americane, pentru ca un mesaj al cetatenilor sa fie analizat de seful statului, are nevoie de 25.000 de semnaturi. In cateva ore, petitia a fost sustinuta de 4.000 de oameni.

RBK Daily aminteste ca la sfarsitul saptamanii trecute, Duma de Stat (camera inferioara, n.r.) a adoptat in a treia lectura un proiect de lege vizand masurile care se impun impotriva celor care incalca drepturile cetatenilor rusi. Unul dintre punctele acestui document, cunoscut drept „legea Dima Iakovlev” (dupa numele unui baietel de un an si jumatate, infiat de o familie de americani si decedat dupa ce a fost uitat in masina lasata la soara intr-o zi torida de vara), care interzice americanilor sa infieze copii din Rusia.

La inceputul lunii decembrie, Congresul SUA a adoptat „legea Magnitski”, document care asteapta acum semnatura presedintelui Obama pentru a intra in vigoare. Textul presupune introducerea de sanctiuni impotriva functionarilor rusi implicati in moartea avocatului firmei Hermitage Capital, Sergei Magnitski, care a murit intr-o inchisoare din Moscova, in circumstante cel putin dubioase.