Putin este "un pol al raului, care consolideaza, mobilizeaza", l-a caracterizat pe presedintele rus moderatorul intrunirii, redactorul revistei "Rusia in politica globala", Fiodor Lukianov, sustinand ca "lumea are nevoie de dumneavoastra". In loc de raspuns, Putin a spus un banc despre un bancher care, obligat sa-si vanda masina si vila, si-a intrebat iubita daca il va mai iubi. "Te voi iubi si imi va fi dor de tine", a venit replica acestei. "Mie insa nu imi veti duce dorul prea mult", a adaugat seful statului, evitand sa-si dezvaluie planurile electorale.

Trecand la alte subiecte, Putin a evitat critici directe la adresa omologului său american, Donald Trump, multumindu-se sa-si indrepte atacurile asupra noului pachet de sancţiuni adoptat de Congresul american şi promulgat cu reticenţă de preşedinte. In opinia liderului de la Kremlin, noile sanctiuni au menirea evidenta de a alunga Rusia "de pe pieţele energetice din Europa, de a forta Europa să recurga la gazul natural lichefiat, mai scump, din Statele Unite, chiar dacă volumele acestuia nu sunt încă suficiente'.

"Cea mai mare greseala comisa de noi in relatiile cu Occidentul a fost ca am avut prea multa incredere. Iar greseala voastra a fost ca ati interpretat aceasta incredere drept o slabiciune si ati exploatat-o cum ati vrut", a apreciat Putin, estimand ca pana si in perioada razboiului rece Rusia si SUA s-au respectat mai mult decat acum.

Comentand interventia presedintelui rus la Clubul Valdai, analistul Andrei Kortunov a apreciat, intr-un articol publicat de cotidianul Vedomosti, ca Putin "si-a schitat pozitia" pentru a intra in cursa electorala, astfel incat, dupa votul de anul viitor, sa schimbe tonalitatea.

"De aceasta data, discursul nu a fost unul de confruntare. Chiar daca a criticat Occidentul, totul a fost imbracat in expresii moderate, fara emotia si vehementa de alta data. De ce? Pentru ca Putin nu a dorit sa sperie lumea occidentala in privinta politicii Moscovei", a explicat politologul.