Compania de radiodifuziune Vocea Rusiei, cel mai mare şi mai vechi post de radio cu transmisiuni în diferite limbi ale lumii, a fost supus unor noi critici în Europa. Postul de radio de stat Deutsche Welle a acuzat Vocea Rusiei ca face din România o „republică bananieră” şi destructurează statul de drept, îndepărtând ţara de Berlin şi Bruxelles.


Potrivit Deutsche Welle, Vocea Rusiei manipulează opiniile deputaţilor români şi transformă România în colonia sa intelectuală. Între altele, companiei ruseşti de radiodifuziune i se impută intenţia de a influenţa poziţia Parlamentului României cu scopul de a schimba constituţia ţării „după bunul plac al Vocii Rusiei”.

Anterior, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat la un post de televiziune naţional că opoziţia română, presa şi analiştii acţionează după instrucţiunile primite de la postul de radio Vocea Rusiei în loc să se ghideze după presa occidentală.

Acuzaţiile Deutsche Welle reprezintă o continuare a seriei de atacuri asupra postului de radio rusesc, care transmite pe unde scurte şi pe Internet în 37 de limbi străine. În ultimul timp, Vocea Rusiei a devenit obiectul unor acţiuni îndreptate împotriva sa: de la presiuni diplomatice şi administrative până la atacuri informatice asupra partenerilor postului de radio din diferite ţări europene, scrie Vocea Rusiei pe pagina sa electronia.

La rândul său, Vocea Rusiei a propus într-o scrisoare adresată colegilor de la Deutsche Welle să organizeze o discuţie de fond, care să presupună libertatea de opinie şi schimbul de informaţii. Anterior, postul de radio a dat posibilitatea preşedintelui român să-şi exprime poziţia în direct la Vocea Rusiei.