Sustinatorii presedintelui Traian Băsescu admiră tăria de caracter de care acesta dă dovadă în ciuda rezultatului dezastruos al recentelor alegeri parlamentare din Romania. Oponenţii lui Traian Băsescu afirmă că nu ştie să piardă. În orice caz, se pare că preşedintele va epuiza toate metodele de rezistenţă înainte de a-şi accepta înfrângerea, estimeaza Vocea Rusiei intr-un comentariu pe aceasta tema.


Primul pas a fost amânarea consultărilor cu partidele parlamentare şi amânarea numirii premierului. Al doilea, a fost tentativa de a sparge USL prin cooptarea unui „premier alternativ” din rândurile PSD. Această tentativă a eşuat şi acum este foarte posibil ca ultima speranţă a grupului de interese din spatele lui Traian Băsescu să fie invalidarea alegerilor de către judecătorii CCR.

Citind presa de la Bucureşti, se poate observa că a început pregătirea mediatică pentru punerea în practică a unui scenariu de dizolvare a parlamentului prin invalidarea alegerilor. Publicului i se prezinta un număr de „argumente” menite să justifice dizolvarea parlamentului: numărul mare de „penali” care au ajuns deputaţi şi senatori, cât şi numărul foarte mare al parlamentarilor. Ambele argumente, deşi ar putea rezona cu un anumit procent din populaţie, nu au nicio şansă să modifice atitudinea generală a electoratului. Este dificil de înţeles la ce speră acei politicieni care încearcă să convingă alegătorii că rezultatul votului lor ar trebui aruncat la coşul de gunoi. Argumentul „juridic”, cel al neconstituţionalităţii legii electorale curente, nu va fi nici înţeles şi nici acceptat de alegătorul de rând.

Aşa cum era de aşteptat, principala bătălie pentru invalidarea alegerilor se dă la Bruxelles. Principala problemă a tentativelor de a obţine sprijinul UE pentru invalidarea rezultatelor şi dizolvarea parlamentului nou ales constă în faptul că PPE, oricât de mult ar ţine cu Băsescu, va evita să anuleze rezultatele unui scrutin printr-un tertip legal care a apărut după alegeri şi nu înaintea acestora. Mai există şi problema percepţiei publice la nivel internaţional. Toate agenţiile de ştiri, toate ziarele şi televiziunile de pe glob deja au dat publicităţii rezultatele alegerilor. USL a obţinut o victorie zdrobitoare. Orice funcţionar european care va dori să susţină ideea invalidării rezultatelor alegerilor va trebui să găsească o justificare extraordinară pentru anularea unui scrutin care nu a fost contestat şi care s-a desfăşurat normal din perspectiva observatorilor OSCE.

Chiar dacă CCR va decide „rejucarea meciului electoral” cu alte reguli, toţi politicienii europeni care vor susţine această decizie se vor expune la un tir nesfârşit de critici, acuzaţii şi obstrucţii din partea socialiştilor şi liberalilor europeni care vor utiliza la maxim scandalul creat. Este dificil de presupus că printre liderii PPE se vor găsi politicieni dispuşi să declanşeze un asemenea dezastru politic, corelat cu un inevitabil linşaj mediatic. Mai mult, chiar dacă se va reuşi anularea rezultatelor scrutinului din decembrie, un nou scrutin nu va face decât să întărească poziţiile USL, generând în paralel o creştere colosală a numărului de eurosceptici în România.

Este puţin probabil ca documentele şi sintezele pe care Băsescu le-ar fi transmis lui Martin Schultz îl vor convinge de necesitatea unei noi imixtiuni grosolane în lupta politică internă. Dacă se adevereşte ipoteza că preşedintele român a fost nevoit să livreze personal „documentaţia justificativă” în susţinerea scenariului invalidării alegerilor, înseamnă că echipa de la Cotroceni a rămas fără canale informaţionale sigure, iar agenţii de influenţă care asigurau în trecut susţinerea Bruxellului fie nu mai acţionează corespunzător, fie nu mai beneficiază de încrederea factorilor de decizie de la Bucureşti. În ciuda tentativelor lui Traian Băsescu de a evita numirea lui Victor Ponta, „întoarcerea scorului” alegerilor devine din ce în ce mai improbabilă, estimeaza Vocea Rusiei.