Rezultatele scrutinului de duminică arată o victorie foarte clară a USL, dar principala bătălie politică încă nu s-a terminat. Traian Băsescu trebuie să decidă dacă va continua lupta sau se va resemna în faţa votului popular şi-l va nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de premier, scrie Vocea Rusiei, intr-un comentariu dedicat alegerilor parlamentare din Romania. 


Aparent, echipa lui Traian Băsescu a renunţat la o campanie de contestare a rezultatelor alegerilor, iar acuzaţiile de fraudă au fost timide, în ciuda declaraţiilor războinice ale preşedintelui, estimeaza sursa citata. In acelasi timp, este improbabil ca cei de la ARD să recunoască rezultatul votului şi vor lăsa deschisă opţiunea unui atac ulterior pe acest subiect.

Ce ar putea face Traian Băsescu în condiţiile unei victorii clare a USL? De fapt, cu exceptia recunoaşterii înfrângerii, mai are la dispoziţie doar „opţiunile nucleare”. Nominalizarea unui tehnocrat, deşi posibilă în teorie, nu i-ar aduce nici un fel de avantaj şi ar servi numai la accentuarea crizei politice. Orice soluţie viabilă trebuie să presupună crearea unei situaţii în care numirea lui Victor Ponta în funcţia de premier să devină inacceptabilă din punct de vedere legal şi din perspectiva „parteneriatelor strategice” pe care la are România.

Pe surse” deja se vehiculează intens ipoteza conform căreia Traian Băsescu şi-ar fi pregătit o „soluţie-bombă”. Într-un timp foarte scurt se va vedea dacă preşedintele va utiliza această „opţiune nucleară”. Preşedintele poate încerca să demonstreze, cu documente mai mult sau mai puţin credibile, faptul că Victor Ponta ar fi un agent acoperit din cadrul unui serviciu secret, făcându-l astfel incompatibil cu funcţia de premier. În acest caz, Traian Băsescu va avea şi o scuză perfect plauzibilă pentru neutilizarea acestei informaţii în campania electorală: trebuia văzut dacă USL îl va nominaliza pe Victor Ponta pentru funcţia de premier.

Dacă se va ajunge la utilizarea acestei manevre, este dificil de presupus modul în care se va soluţiona problema creată, existând o serie întreagă de dificultăţi de ordin politic, juridic şi chiar geopolitic. Nu poate fi exclusă în totalitate situaţia în care o asemenea manevră să fie sprijinită chiar de unul dintre şefii serviciilor secrete, mai ales în condiţiile în care cel puţin unul dintre liderii USL s-a remarcat ca un critic vehement al implicării politice ale unor servicii secrete. Dacă statutul de „agent acoperit” al lui Victor Ponta va fi „confirmat” de unul dintre şefii serviciilor, USL va ajunge într-o situaţie destul de dificilă.

Este foarte posibil ca această „opţiune nucleară” a preşedintelui Băsescu să fi fost luată în calcul de strategii USL încă de la începutul campaniei electorale şi „antidotul” a fost pregătit din timp. Începând de la publicarea interceptărilor telefonice pe linia Blejnar-Băsescu, a devenit clar că o parte din servicii l-a trădat pe Băsescu şi a început să livreze „marfă” pentru USL. Siguranţa cu care Victor Ponta a vorbit despre statutul de ofiţer al lui Traian Băsescu spune multe în acest sens. Într-un fel, Traian Băsescu este pus în faţa unei alegeri dificile: fie îl nominalizează pe Victor Ponta pentru funcţia de premier, fie luptă până la capăt, dar atunci vor fi puse în circulaţie mărturiile foştilor „colegi de serviciu”, însoţite probabil şi de nişte „documente doveditoare”.

În aceste condiţii, cea mai probabilă evoluţie a evenimentelor este una total paşnică, nici unul dintre jucătorii mari nefiind pregătit pentru un război politic de o asemenea intensitate. Victor Ponta va deveni premier, iar Traian Băsescu va rămâne cu speranţa că o adâncire inevitabilă a crizei economice va eroda capitalul electoral al USL.