Vodafone România a lansat, astazi, primele servicii comerciale de comunicaţii din generaţia a patra (4G), a anunţat operatorul de telefonie mobilă, mai devreme fata de termenul anuntat initial. La sfarsitul lunii octombrie compania lansa in teste propria reţea bazată pe tehnologia LTE (4G) în banda de frecvenţe de 1.800 MHz, care permitea clienţilor din zece oraşe transferuri de date la viteze de până la 75 Mbps. Tot atunci, operatorul declara ca serviciile 4G vor deveni comerciale abia din 2013.

In prezent, reţeaua 4G Vodafone este disponibilă în Arad, Bacău, Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi şi Timisoara şi permite furnizarea de viteze de până la 75 Mbps, care va creşte la 100 Mbps în 2013.

Acoperirea este de peste 90% în majoritatea oraşelor, cu excepţia Capitalei, din motive legate de utilizarea curentă a spectrului.
"La trei săptămâni după implementarea tehnica a primei reţele 4G din România, Vodafone anunţă lansarea comercială a serviciilor 4G pentru clienţii săi, în urma modificării legislaţiei de către autorităţi, pentru a permite furnizarea serviciilor LTE încă din acest an", se arată într-un comunicat al operatorului.

Potrivit operatorului, serviciile 4G sunt disponibile abonaţilor Vodafone, noi şi existenti, care optează pentru pachetele Internet Nelimitat Extra şi Internet Nelimitat Profesional, şi care îşi pot activa fără costuri suplimentare optiunea promoţională "Trafic Nelimitat 4G".
"Oferta (...), valabilă în perioada 20 noiembrie - 31 decembrie, aduce trafic gratuit şi nelimitat, timp de 3 luni din momentul activării opţiunii", se mai spune în comunicat.

Serviciile 4G vor fi disponibile prin intermediul unei cartele speciale, "4G Ready" şi pot fi testate de toţi clienţii operatorului în 17 magazine Vodafone pe terminalele compatibile.

Reţeaua 4G Vodafone funcţionează în banda de frecvenţă de 1.800 MHz.

România este una dintre primele pieţe europene în care Vodafone implementează o reţea 4G, după Germania, Portugalia şi Italia.
Vodafone România este al doilea operator local de telefonie mobilă după numărul de clienţi şi cifra de afaceri.