Noile dezvaluiri apar intr-un raport al transparentei, publicat de Vodafone cu scopul de a se pune capăt utilizării tot mai largi a reţelelor de telefonie mobilă pentru spionarea cetăţenilor.

Potrivit companiei, respectivele cabluri secrete sunt conectate direct la reţeaua sa şi a altor grupuri de telecomunicaţii, ceea ce permite agenţiilor secrete să asculte sau să înregistreze conversaţii live, şi, în anumite cazuri, să localizeze un client.

În tari precum Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, România, Africa de Sud şi Turcia, precizeaza sursa citata, este interzisa dezvăluirea de informaţii referitoare la înregistrarea sau interceptarea convorbirilor şi a mesajelor telefonice.

În alte şase dintre ţările în care operează Vodafone, legea fie obligă operatorii de telecomunicaţii să instaleze cabluri de acces direct, fie permite guvernelor să facă acest lucru. Operatorul nu precizeaza despre ce tari este vorba, de teama unor masuri pe care guvernele respective le-ar putea lua impotriva personalului companiei.