Executivul a adoptat miercuri o ordonanţă care reglementează acordarea de ajutor consumatorilor vulnerabili, ca măsură de protecţie socială faţă de liberalizarea graduală a preţului la energie electrică şi la gaze naturale, scrie Agerpres in pagina electronica.

"Această liberalizare, după cum ştiţi, va avea loc într-un interval de timp determinat între trei şi şase ani, dar măsurile se iau începând cu 1 iulie. Pentru alocaţia de sprijin familial este într-o singură etapă şi la 1 iulie creşte în medie cu 30%. Vă dau un exemplu: pentru o familie cu doi copii, alocaţia creşte de la 60 la 80 de lei pe lună, iar în ce priveşte venitul minim garantat este o creştere în două trepte, cu 8,5% la 1 iulie şi cu 4,5% la 1 ianuarie 2014, crescând în medie de la 191 de lei la 217 lei", a explicat Voinea, într-o conferinţă de presă.

El a mai precizat că va creşte şi numărul beneficiarilor acestor măsuri. Dacă în prezent sunt 214.000 de familii beneficiare ale venitului minim garantat, de la 1 iulie numărul lor va creşte la 279.000, iar de la 1 ianuarie va ajunge la 307.000. În ceea ce priveşte alocaţia pentru susţinerea familiei, numărul familiilor beneficiare va creşte de la 307.000 la 444.000.

"Practic sunt peste 700.000 de familii, deci peste două milioane de cetăţeni care beneficiază de această măsură de protecţie socială. În acelaşi timp e o măsură absolut necesară. Liberalizăm treptat preţul la gaze şi energie, pentru a ne alătura normelor europene, însă taxăm companiile energetice pentru profitul suplimentar pe care îl realizează tocmai din liberalizarea preţului la gaze şi o parte din banii pe care îi primim din această taxă suplimentară se duc în subvenţii directe către clienţi vulnerabili", a spus Voinea.