"Volkswagen a ordonat o investigaţie externă după ce autorităţile de reglementare din SUA au cerut companiei să recheme aproximativ 500.000 de vehicule. Personal, îmi pare nespus de rău că am încălcat încrederea clienţilor noştri şi a publicului. Nu vom tolera niciun fel de încălcare a reglementărilor noastre interne sau a legislaţiei', a declarat, duminică, Martin Winterkorn, directorul general al cel mai mare producător auto din lume.

La rândul său, şeful companiei germane Daimler, Dieter Zetsche, a dat asigurări că firma nu a încălcat reglementările din SUA.'Am o idee cu privire la ce se întâmplă şi nu ni se aplică nouă. Dar este mult prea devreme să facem o declaraţie finală pe acest subiect', a apreciat directorul general al Daimler.

Vineri, autorităţile de reglementare din SUA au cerut Volkswagen să recheme aproximativ 500.000 de vehicule, în urma acuzaţiilor privind instalarea unor sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, amenzile totale putând să ajungă la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro).

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităţilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, susţine Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA).

Aproximativ 482.000 de vehicule diesel produse în perioada 2008 - 2015 sub brandurile Volkswagen şi Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, a anunţat EPA. Amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul.

Reparaţiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse în ultimii şapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat şi Audi A3, scrie agerpres.