Timbrul auto actual se bazează pe aceeaşi schemă ca şi variantele precedente ale taxei de poluare, s-a schimbat doar algoritmul de calcul. Analistii cred ca actualul timbru de mediu reprezinta doar un nivel diferit al taxei faţă de cel valabil în 2012, prin urmare indicatorii de pe piata auto nu se vor modifica radical. (Citeste aici detalii pe tema).

Statul mizeaza pe banii proveniţi din timbrele plătite de cumpărătorii maşinilor deja înmatriculate, dar pentru care până acum nu s-a plătit taxa, însă este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple. De ce?
Pentru proprietarii maşinilor înmatriculate în România înainte de 01.01.2007, în special a celor cu motorizări EURO 3 şi 4, situaţia este dificilă, deoarece valoarea timbrului de mediu ajunge deseori la valori care reprezintă peste 50% din preţul maşinii. De exemplu, la un Logan 1.4 EURO 3 din 2004 timbrul de mediu este 1.117 EUR, dar maşina nu valorează mai mult de 2.500 EUR.

Nici vănzările de maşini noi nu vor beneficia în urma noului timbru de mediu, afirma Attila Okányi. Cuantumul acestuia pentru motorizările EURO 3 şi EURO 4 nu s-a modificat substanţial şi, oricum, “concurenţii” autoturismelor noi sunt cele cu motoare EURO 5 pentru care timbrul rămâne la acelaşi nivel ca şi taxa actuală. „Maşinile cu motoare EURO 5 sunt pe piaţă din 2009, deci ai de unde alege”, adauga reprezentantul Allegro Group România.

Se impune deci întrebarea: în loc de această modificare inutilă (timbrul de mediu n.r.), de ce nu s-a putut implementa un model de impozitare anuală,
care într-adevăr ar taxa deţinerea pe termen lung al maşinilor poluante, însă actualii proprietari ar fi stimulaţi să scape de ele, nu ca şi în situaţia de faţă, când mai bine tragi de maşina poluantă cât poţi, deoarece prin vânzarea acesteia ai pierde o parte consistentă din preţul de vânzare
”, se spune Attila Okányi .

Pentru ca actualul program de timbru este handicapat de la nastere, nu este exclus ca la finalul anului sa avem o noua modificare a modului de calcul pe sistemul de taxare auto. Avocati din toate colturile tarii deja au luat la inarmare reglementarea timbrului de mediu pentru a intenta alte procese impotriva noi taxe.