"Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege, nu există nicio semnătură a mea sau a colegilor mei. (...) În timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev (...), nu ştiam că o să se dezbată proiectul, proiectul a apărut pe ordinea de zi în după-amiaza precedentă, când eu deja eram în avion. Colegii mei au rămas, ei şi-au dat tot concursul, au prezentat o seamă de note, care se refereau fie la alte legi, care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care îngreunează aplicarea proiectului aşa cum este el. Ministerul Economiei nu şi-a pus semnătura pe proiectul de lege şi are o seamă de observaţii", a spus ministrul Economiei.

El a adăugat că acordul pentru exploatarea de la Roşia Montană este îmbunătăţit faţă de forma precedentă atât în ceea ce priveşte nivelul redevenţei, cât şi în legătură cu procentul atribuit statului român din câştiguri. În legătură cu rolul economic al proiectului, "nu există niciun dubiu", deschiderea exploatării urmând să fie benefică pentru zonă din perspectiva locurilor de muncă, a afirmat ministrul Economiei.

"Eu, însă, am mari rezerve în legătură cu chestiunile de mediu. Eu vreau ca cineva, în mod deschis, să-şi asume răspunderea pentru condiţiile de mediu. Cred că acest lucru trebuie făcut în timpul dezbaterilor şi nu după dezbaterile parlamentare. Dacă se vor oferi garanţiile de mediu după dezbateri, mi-e teamă că mulţi parlamentari vor ezita să voteze proiectul de lege. De aceea, votul meu va fi condiţionat de prezentarea unor garanţii de mediu", a afirmat Vosganian.

Ministrul nu a dorit să spună cum va vota în Parlament.  "Lasaţi-mă să nu vă spun de pe acum cum voi vota, pentru că mi se pare corect să dau o şansă celor care pro sau contra, îşi vor exprima punctul de vedere", a afirmat oficialul, precizând că în general nu este de acord cu exprimarea unei poziţii înainte de începerea dezbaterilor parlamentare. El propune şi organizarea unei dezbateri publice pe acest subiect.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că proiectul Roşia Montană, care va intra în dezbatere parlamentară în această toamnă, este unul extrem de controversat, de care personal nu este convins, el arătând că parlamentarii PSD nu vor da un vot politic, ci vor vota fiecare potrivit propriei conştiinţe. El a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, răspunzând unei întrebări, că va vota ca deputat împotriva proiectului Roşia Montană, precizând însă că este important că toate argumentele pro şi contra vor fi prezentate în cel mai transparent for, Parlamentul.