BCE a estimat la 260 milioane de euro în 2015 costurile legate de noul său rol de autoritatea de supraveghere bancară în Europa, pe care al urma să-l preia din luna noiembrie. Din acest total, cheltuielile de personal ar urma sa reprezinte 60%, cele de intretinere sa sediilor ocupate alte 10% iar restul de 30% ar urma să acopere alte nevoi, precum călătoriile, consultanţa şi serviciile de IT.

Pornind de la aceasta cifra estimativa, BCE a apreciat că pentru 2015 costurile anuale pentru banca supervizată direct variază între 150.000 de euro şi 15 milioane de euro. Totusi, a tinut sa precizeze BCE, majoritatea băncilor supervizate direct ar urma să plătească o sumă cuprinsă între 700.000 şi două milioane de euro.

În conformitate cu Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară, BCE va superviza în mod direct un număr de aproximativ 130 de bănci din zona euro considerate de importanţă sistemică, cu active de peste 30 de miliarde de euro. Băncile mai mici vor rămâne sub supravegherea autorităţilor naţionale de supraveghere bancară.