Un cutremur cu magnitudinea de 4,8 grade pe scara Richter a fost inregitrat in Parcul Yellowstone la 30 martie. De atunci, animalele au devenit extrem de agitate si, cuprinse parca de o  stare de panica, fug. Observatorii explica acest fenomen ca fiind reactia animalelor la o posibila replica mult mai violenta a seismului de la sfarstitul lunii trecute. Cu alte cuvinte, supervulcanul situat sub aceasta rezervatie si considerat adormit pentru totdeauna, s-ar putea trezi?

„I-am vazut: bizonii alergau pe sosea. Nu stiu daca adevarata cauza este o activitate geologica in regiunea Yellowstone, dar un lucru este cert: aceasta fuga reprezinta un semnal, unul de alarma, un avertisment”, nota unul dintre experti pe blogul lui.

Iar vestea proasta e ca nu numai bizonii fug, ci aproape toate animalele din rezervatie. „Oricum, expertii nu si-au dat inca seama daca se confrunta cu un simplu declin demografic  sau la mijloc sunt alti factori. Emisiile de heliu sunt, in prezent, de 1.000 de ori mai mari decat limita normala, dar bizonii, spre exemplu, fug inclusiv din zonele neafectate.

Descoperit in anii 1960, supervulcanul de la Yellowstone nu a mai intrat in eruptie de 640.000 de ani, dar o activitate seismica in regiune ar putea antrena trezirea acestui colos, cu urmari dintre cele mai nefaste pentru Statele Unite in special si pentru intreaga omenire, in general.