O serie de 455 de cutremure de intensitate mică au fost înregistrate de duminică până luni în zona vulcanului, a cărui activitate este monitorizată de vinerea trecută.

Ministrul chilian de interne şi securitate publică din Chile, Andres Chadwick, indicase luni că activitatea seismică a vulcanului a crescut, putând duce la o erupţie în orice moment. În următoarele 48 de ore, ar urma să fie evacuate 2.240 de localnici, sau 460 de familii, de pe o rază de 25 de kilometri, a spus el.

'Procesul care poate culmina cu erupţia vulcanului a început, astfel încât codul roşu de alertă este indispensabil, iar acesta include evacuarea populaţiei' din zonă, a mai adăugat ministrul de interne chilian. Între timp, un cod roşu de alertă a fost emis şi în provincia argentiniană Neuquen, forţând evacuarea a 200 de persoane din localitatea Caviahue, situată la aproximativ 8 kilometri de craterul vulcanului.

Autorităţile argentiniene au anunţat că vulcanul a devenit mai activ în ultimele ore şi drept urmare au închis grădiniţele şi şcolile din zonă. O erupţie majoră a vulcanului Copahue s-a produs în 1992, dar acesta a fost foarte activ şi în 2002, când a aruncat gaze şi fum şi a manifestat cea mai intensă activitate a sa din ultimii 20 de ani.

În cazul unei erupţii, va fi afectată suprafaţa de pe o rază de 15 km în jurul craterului vulcanului. În prezent, vulcanul aruncă doar cenuşă. Cu o înălţime de 2.997 metri, Copahue este situat la 570 kilometri sud de capitala Chile şi la 360 distanţă de oraşul argentinian Neuquen, scrie Agerpres in pagina electronica.