Nivelul de alertă a fost ridicat la categoria 4 din 5 după ce vulcanul a aruncat în aer pietre, gaz vulcanic, ploaie acidă şi cenuşă peste Ambae, unde se estimează că trăiesc aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Centrului pentru Gestionarea a Pericolelor din Vanuatu. Inalt de 1496 metri, vulcanul, cunoscut şi sub numele de Lombenben, s-a trezit de câteva săptâmâni, dar sâmbăta trecută a început brusc să arunce cenuşă şi lavă.

Analizand fotografiile făcute din avion, vulcanologul Steve Sherburn, expert al agenţiei guvernamentale neo-zeelandeze GNS, a estimat că Monaro poate avea un efect devastator asupra insulei. Plecata sambata din Australia si ducand alimente si experti in situatii de urgenta, nava HMAS Choules va ajunge în Vanuatu la mijlocul săptămânii următoare.

Mare parte dintre locuitorii din Ambae au fost deja evacuaţi şi cazaţi în adăposturi, dar guvernul din Vanuatu a recunoscut că nu este suficient de bine pregătit pentru a face fata unui risc vulcanic şi a solicitat ajutor internaţional. Vanuatu, un arhipelag format din 82 de insule pe care trăiesc în total circa 270.000 de persoane este situat pe aşa numitul Cerc de Foc al Pacificului, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică şi un punct de întâlnire al plăcilor tectonice.

In 2015, arhipelagul a fost parţial devastat de ciclonul Pam, de categorie 5 (cea mai înaltă), care a condus la moartea a 11 persoane. Teritoriu franco-britanic până la independeţa sa, în 1980, Vanuatu este una dintre cele mai sarace ţări din lume. Vulcanii din Vanuatu, dintre care nouă activi, se numără printre cei mai accesibili, astfel încât sunt una dintre principalele atracţii turistice ale statului.