American Airlines, US Airways, Delta si Alaska Airlines „au hotarat sa nu permita aterizari sau decolari ale avioanele lor”, a declarat Jose Andres Gomez, purtatorul de cuvant al aeroportului din capitala mexicana. El a mentionat ca este o masura de precautie, avand in vedere ca activitatea vulcanului ar putea spori in urmatoarele zile.

Alte companii aeriene nu au operat modificari in graficul lor de zboruri. „Da, este cenusa in atmosfera, dar una foarte fina, care nu are consecinte asupra operatiunilor si nu afecteaza echipamentele. Pe de alta parte, decizia respectivelor companii americane nu poate fi pusa la indoiala, pentru ca este dreptul lor sa hotarasca in astfel de situatii”, a spus responsabilul serviciului de presa.

Popocatepetl, al doilea cel mai inalt munte din Mexic, cu 5.452 de metri, a reintrat in activtate in luna mai. La acea data, autoritatile au instituit pentru 27 de zile o stare de alerta galbena de nivel 3, care precede masuri de evacuare a populatiei. La 7 iunie insa, starea de alerta a fost coborata la nivel 2. Incepand din 1519, Popocatepetl a avut 15 eruptii majore.