Vulnerabilitatea se referă la un proces de sistem care controlează modemul dispozitivului mobil.

Paul Kocialkowski si colegii sai, cunoscuti pentru dezvoltarea versiunii gratuite a sistemului de operare Android, denumita Replicant, a constatat că programul de control de pe anumite dispozitive Samsung Galaxy poate fi folosit pentru a citi, scrie și șterge fișierele utilizatorului stocate în memoria internă.

Lista de dispozitive vulnerabile, postata pe blog, include smartphone-urile Galaxy S2, Galaxy S3, Note 2 , tabletele Galaxy Tab 2 7.0 și Tab 2 10.1, precum și alte modele.

Anterior, specialistii au afirmat ca vulnerabilitatea din programul de control al modemului dispozitivelor mobile de la diferiți producători poate fi folosita pentru a spiona utilizatorii prin activarea microfonului de la distanță, receptionarea datelor GPS și chiar pentru accesul camerei de pe aparatele mobile.

Tot in cazul produselor Samsung a fost descoperita recent o vulnerabilitate si în pachetul de software Knox, care permitea monitorizarea e-mailului și înregistrarea conversațiilor.

Vulnerabilități similare au fost găsite si în sistemul de operare mobil iOS, unele dintre acestea fiind rezolvate în cadrul upgrade-ul la versiunea 7.0.6.