"Guvernul american ar trebuie sa analizeze, cu un ochi mai critic, propria situatie economica”, a declarat un purtator de cuvant al cancelarului Angela Merkel, citat de Wall Street Journal, ca raspuns la criticile formulate, in ajun, de administratia americana, in opinia careia, modelul economic aplicat de Germania are repercursiuni asupra intregii Uniuni Europene.

„Surplusul comercial reflecta competitivitatea puternica a economiei germane si cererea internationala pentru produsele germane de calitate”, a venit si replica ministerului german al economiei.

Intr-un raport publicat miercuri, Trezoreria americana a criticat vehement modelul economic german, fondat pe forta exporturilor. „Germania a ramas cu excedent comercial pe toata durata crizei financiare, iar in 2012, excedentul nominal curent a fost mai mare decat al Chinei. Ritmul anemic de crestere a cererii interne si dependenta de exporturi au afectat procesul de reechilibrare, intr-un moment in care numeroase alte tari din zona euro au fost supuse unei importante presiuni pentru reducerea cererii si reevaluarea exporturilor”. 

Washingtonul reproseaza Berlinului ca a inundat Europa cu produsele sale, in conditiile inc are alti parteneri comerciali erau obligati sa puna in aplicare politici de austeritate severa, fapt care le-a incetinit cresterea.

Aceasta tensionare a relatiilor dintre Washington si Berlin a aparut pe fondul dezvaluirilor din cotidianul Der Spiegel, care a afirmat, citand documente puse la dispozitia presei de fostul colaborator al Agentiei americane de securitate nationala (NSA), ca Statele Unite ar fi interceptat telefonul mobil al cancerului Merkel.